Poljoprivreda i razvoj sela

Pregrada ima dobre preduvjete za razvoj poljoprivrede i proizvodnju zdrave hrane, među kojima su geografski položaj, klima i tlo. S obzirom da većina stanovnika na području grada Pregrade živi u okolnim selima (Benkovo, Bregi Kostelski, Bušin, Cigrovec, Donja Plemenšćina, Gabrovec, Gorjakovo, Gornja Plemenšćina, Klenice, Kostel, Kostelsko, Mala Gora, Marinci, Martiša Ves, Pavlovec Pregradski, Sopot, Stipernica, Svetojurski Vrh, Valentinovo, Velika Gora, Vinagora, Višnjevec, Vojsak, Vrhi Pregradski i Vrhi Vinagorski), cilj je ojačati proizvodnju poljoprivrednih proizvoda te poticati razvoj sela kao poželjnog mjesta za život, kroz ulaganja u infrastrukturu. U svakom selu pokrenuti ili poduprijeti barem jedan projekt.

Razvoj sela

U svim selima postaviti oglasne ploče za informiranje.

Na kritičnim mjestima postaviti prometna ogledala s ciljem povećanja sigurnosti.

Pokrenuti projekt uređenja autobusnih stajališta s nadstrešnicama.

Poticati obnavljanje tradicionalnih seoskih domaćinstava kao doprinos razvoju turističke ponude. Poticati  uvođenje modernih tehnologija i interneta(bežične mreže)  u svim selima.

 

Poljoprivreda

Ojačati savjetodavnu službu kroz  reformu te iste službe u poljoprivredi koja će biti svojevrsni servis poljoprivrednicima u svim segmentima, a  ne samo isključivo u stručnom dijelu kao što je to sada.

Poticati okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Poticati razvoj eko poljoprivrede.

Pružiti podršku povezivanju poljoprivrednika u zadruge s ciljem osiguravanja boljih uvjeta za izlazak na tržište, povećanja konkurentnosti i rješavanje pitanja prodaje poljoprivrednih proizvoda.

Poticati sadnju autohtonih sorata vinove loze u integriranoj i ekološkoj proizvodnji.

program_slika_vinska