Program

Program koalicije SDP-ZS u PDF formatu

Naš osnovni cilj i misao vodilja u kreiranju ovog Programa je osigurati razvoj Pregrade s fokusom na kontinuirano unaprjeđenje kvalitete života građana, kroz konstantnu brigu za uravnoteženi razvoj cijele Pregrade. Svjesni smo da posljedice ekonomske krize – velika nezaposlenost, nedostatak novca za potrošnju i investicije osjećamo svi, međutim, uz sve to, Pregrada ima i niz specifičnih problema čiji uzrok nikako ne možemo pripisati sveprisutnoj krizi, nego je za njih odgovorna isključivo neučinkovita gradska vlast.

Upravo zbog toga, u kreiranju ovog Programa, nastojali smo biti realni i iskreni prema vama, našim sugrađanima, koji od nas očekujete rješenje za brojne probleme u kojima se Pregrada danas nalazi. Nastojali smo u direktnoj komunikaciji s građanima, na temelju prikupljenih podataka i mišljenja raznih stručnjaka, institucija, udruga, ali i najboljih iskustava iz prakse drugih gradova, napraviti program kojem je cilj rješavanje konkretnih problema u Pregradi. Ovim smo programom obuhvatili pitanja uređenja cesta, javne rasvjete, odvodnje, nedostatka prostora za  obrazovanje naše djece, slabe turističke i kulturne ponude, nedostatka sportsko-rekreacijskih sadržaja, itd. Poseban smo naglasak nastojali dati onome što smatramo najvažnijim, a to je gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta te ulozi koju lokalna samouprava može imati u tome.

Ovaj Program ne smatramo nepromjenjivim i zapečaćenim, već ga smatramo temeljem i osnovicom, usuglašenom s koalicijskim partnerom – Zagorskom strankom, koju ćemo dalje nadograđivati, modificirati i usklađivati s aktualnim potrebama, ali i realnim mogućnostima. Ovim programom želimo započeti suradnju i dijalog sa svim građanima Pregrade, a tu suradnju i dijalog ćemo nastaviti i kada dobijemo vaše povjerenje za upravljanje našim gradom.

Ovaj Program sastavio je Stručni savjet SDP-a Pregrada – tim čiji su članovi predstavnici različitih profesija i usmjerenja, stranački i nestranački ljudi, vaši poznanici iz Pregrade i okolnih sela. Svaki je dao maksimalni doprinos u izradi ovog Programa.

Program koalicije SDP-ZS u PDF formatu

Gospodarstvo

Cilj je povećati prepoznatljivost Pregrade kao ulagačkog odredišta, povećati broj novootvorenih radnih te privući domaće i strane ulagače.
Detaljnije

Infrastruktura

Pružanje komunalnih usluga, izgradnja i redovno održavanje komunalne infrastrukture od općeg su društvenog interesa, a time i jedno od najvažnijih pitanja svake lokalne zajednice. Poražavajući podatak je da na području Pregrade imamo samo 30% asfaltiranih nerazvrstanih cesta i ulica. Također je zanemareno održavanje postojećih asfaltiranih cesta po našim selima i  ulaganje u izgradnju nogostupa, kojih  nema čak ni uz prometnice pokraj područnih škola.Trenutno Pregrada ima najviše neuređenih i nerazvrstanih (makadamskih) cesta u Krapinsko-zagorskoj županiji.
Detaljnije

Poljoprivreda i razvoj sela

Pregrada ima dobre preduvjete za razvoj poljoprivrede i proizvodnju zdrave hrane, među kojima su geografski položaj, klima i tlo. S obzirom da većina stanovnika na području grada Pregrade živi u okolnim selima (Benkovo, Bregi Kostelski, Bušin, Cigrovec, Donja Plemenšćina, Gabrovec, Gorjakovo, Gornja Plemenšćina, Klenice, Kostel, Kostelsko, Mala Gora, Marinci, Martiša Ves, Pavlovec Pregradski, Sopot, Stipernica, Svetojurski Vrh, Valentinovo, Velika Gora, Vinagora, Višnjevec, Vojsak, Vrhi Pregradski i Vrhi Vinagorski), cilj je ojačati proizvodnju poljoprivrednih proizvoda te poticati razvoj sela kao poželjnog mjesta za život, kroz ulaganja u infrastrukturu. U svakom selu pokrenuti ili poduprijeti barem jedan  projekt.
Detaljnije

Obrazovanje i mladi

Grad Pregrada duži niz godina ulaže većinu sredstava namijenjenih obrazovanju u srednje i visoko školstvo, zanemarujući pritom potrebu za ulaganjem u predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje odnosno u ustanove koje pohađaju djeca poreznih obveznika Pregrade.
Detaljnije

Kultura i turizam

Cilj je aktiviranje kulturnih resursa u svrhu turističke promidžbe Pregrade. Postaviti TZ Grada Pregrade kao koordinatora turističkih resursa pregradskog kraja te kao pružatelja kvalitetnih informacija. U skladu s tim, radit ćemo na osnivanju multimedijalno-kulturnog centra koji je nužan za odvijanje kulturnih i društvenih događanja.
Detaljnije

Gradska uprava i društvo

Cilj reforme gradske uprave je stvaranje osnove za racionalniju, kvalitetniju i transparentniju gradsku upravu te povećanje dostupnosti i kvalitete usluga građanima i građankama Pregrade.
Detaljnije

Program koalicije SDP-ZS u PDF formatu

program_slika_manifestacije