Priopćenje s konferencije za novinare

srednja_priopcenjeU četvrtak 30. svibnja održana je konferencija za medije kandidata za gradonačelnika Pregrade Marka Vešligaja. Naime, proteklih je dana niz građana i građanki Pregrade primilo je uznemiravajuće pozive u kojima im se govori da će Marko Vešligaj, ukoliko postane gradonačelnik, ukinuti Srednju školu Pregrada i pripadajući Đački dom. Te su laži na konferenciji još jednom oštro demantirane. Konferenciji su prisustvovale i novoizabrana zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek te saborska zastupnica Dunja Špoljar.

“U više sam navrata javno te u svojem izbornom programu naveo važnost školstva za razvoj grada Pregrade. Nakon godina zanemarivanja poseban ću naglasak staviti na unaprjeđenje uvjeta u dječjem vrtiću i osnovnoj školi, uz daljnju suradnju sa Srednjom školom i Visokom medicinskom školom. Svima je jasna važnost Srednje škole Pregrada za naš kraj i ona je zahvaljujući brojnim ulaganjima osigurala vrlo dobre uvjete svojim učenicima. Vrijeme je da iste uvjete imaju i djeca u dječjem vrtiću i osnovnoj školi. Jednako tako nastaviti ću podupirati razvoj osnovne i srednje Glazbene škole čiji je Grad osnivač” rekao je Vešligaj.

Jasna Petek izjavila je: “Kategorički tvrdim da do zatvaranja srednje škole u Pregradi neće doći. Krapinsko-zagorska županija je u prethodna tri mandata vodila odgovornu obrazovnu politiku i to će nastaviti činiti i dalje. Posebna nam je briga osigurati dostupno srednjoškolsko obrazovanje svakom učeniku i učenici, a to podrazumijeva i podršku Srednjoj školi Pregrada sa pripadajućim đačkim domom”. Osnivač Srednje škole Pregrada upravo je Krapinsko-zagorska županija. Za vrijeme vlasti SDP-a i njegovih koalicijskih partnera kako u županiji i gradu Pregradi, tako i na državnoj razini izgrađena je nova zgrada Srednje škole Pregrada što najbolje govori o podršci razvoju pregradskog školstva od strane SDP-a.

“Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta proširuje obrazovne kurikulume i državna je intencija unaprjeđivati srednjoškolsko obrazovanje, a nipošto ne smanjivati mjesta ili ukidati škole u bilo kojem dijelu Hrvatske, pa tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji. Cilj nam je daljnje usklađivanje obrazovanja  sa potrebama tržišta rada te osigurati horizontalnu i vertikalnu povezanost unutar zagorskog sustava obrazovanja, od predškolskog do visokoškolskog stupnja obrazovanja” naglasila je u svom izlaganju Dunja Špoljar.

Neovisno o predstojećim izborima ovo širenje laži najviše je naštetilo samoj srednjoj školi, ali i visokoj medicinskoj školi i glazbenoj školi. Mnogi se učenici i studenti pitaju što će biti s nastavkom njihova školovanja, osmaši i njihovi roditelji brinu gdje će upisati djecu, profesori i profesorice nisu sigurni hoće li sutra imati posao. “Vilmica Kapac, kao dugogodišnja ravnateljica Srednje škole Pregrada, time što je posegnula za ovakvim metodama ponijela se neprofesionalno te očekujemo da će nadležne institucije pokrenuti ispitivanje njene odgovornosti u širenju lažnih informacija te utvrditi štetu koja je nastala po Srednju školu Pregrada zbog njezine kampanje za gradonačelnicu” zaključio je na kraju konferencije za medije Marko Vešligaj.